De manier om echt je doelen te bereiken

Doelen gesteld! Maar hoe nu verder? Het is niet zo moeilijk om je doelen te beschrijven. Maar heb jij ze al eens goed bekeken of gedeeld met een ander? Ik help je graag met tips omtrent de manier om echt je doelen te bereiken.

Toen ik voor het eerst mijn doelen deelde met een ander, kreeg ik een grijnzend gezicht als reactie terug. ‘Hella, waarom moet je dit eerst opschrijven eigenlijk? Als je dit graag wilt dan kan je daar toch gewoon mee aan de slag gaan?’ Oké, ik geef het toe. Er is iets in mij dat graag iets concreets opschrijft zodat ik het ook echt kan afvinken. Ja, ik probeer ook met de tijd mee te gaan en met digitale varianten te werken. Maar dat weegt niet op tegen dat heerlijke inkleuren en afstrepen.

Waar ik steeds weer van geniet, is dat ik mijn doelen in één notitieboekje opschrijf en daardoor ook naar voorgaande doelen kan kijken. Wat heb ik beschreven? Wat is er gelukt? Wat is er niet gelukt en waarom niet?

Maak het concreet

De reactie is wel eerlijk en soms wel confronterend. Wanneer ik weer iets niet realistisch had opgeschreven en het vertelde, kreeg ik direct de vragen terug. ‘Waarom dan? Hoe ga je dat doen dan?’ En dan mompelde ik wat aan elkaar als reactie, zonder een begin en een eind. Oké, concreter maken dus of weg ermee! En zo simpel is het. Je moet er wel echt over nagedacht hebben. Gaat het jou wat brengen? Word je er een leuker mens van? Voel jij je er beter door?

Oké, de eerste schifting is gemaakt en ik ben er meteen al trots op. Maar nu wordt het menens. Nu ik weet waarom ik het wil, moet ik het ook gaan doen en er wat voor over hebben. Eerst geef ik mijn doelen een prioriteiten cijfer en ik begin bij de eerste drie. Dit zijn schijnbaar de belangrijkste. Ooit leerde ik niet meer dan drie prioriteiten te hebben op een dag, in een week of bepaalde periode. Ik voer dat nog steeds graag door. Keep it simple!

De eerste schifting is gemaakt en ik ben er meteen al trots op. Maar nu wordt het menens. Nu ik weet waarom ik het wil, moet ik het ook gaan doen en er wat voor over hebben. Eerst geef ik mijn doelen een prioriteiten cijfer en ik begin bij de eerste drie. Dit zijn schijnbaar de belangrijkste. Ooit leerde ik niet meer dan drie prioriteiten te hebben op een dag, in een week of bepaalde periode. Ik voer dat nog steeds graag door. Keep it simple!

Hak je doel in stukjes

Maak het behapbaar. Hak je doel in kleinere onderdelen van jaar naar kwartaal, maand en week. Welke kleine stapjes kan jij maken in een week waardoor jij je grotere doel aan het eind van jouw gestelde periode haalt. Noteer dit in jouw agenda. Geef het prioriteit in jouw week. Verzin dus vooraf en achteraf geen verhalen. Jij wilt dit, dus je moet er ook wat voor over hebben. Streep het af als je het gedaan hebt. Voor je het weet, wordt het een gewoonte of je komt erachter dat het je helemaal niet zo gelukkig maakt. In dat geval geldt er nog maar één magische Hella tip: Take it or leave it!

Hella’s tips op een rijtje

De manier om echt je doelen te bereiken, bestaat dus niet. Ik kan je wel een aantal praktische tips geven.

  • Leg je doelen voor aan een ander. Beantwoord de vragen die degene stelt.
  • Kan je de vragen ‘waarom?’ en ‘hoe ga je dat doen?’ eenvoudig beantwoorden? Ja? Ga door. Nee? pas het aan of verwijder dit doel.
  • Kies je top 3 doelen waarvan jij je zeker weten beter gaat voelen. Keep it simple!
  • Maak kleinere doelen van een jaar, kwartaal, maand en week.
  • Noteer ze in je agenda of plek waar je het makkelijk kunt zien en afstrepen.
  • Geef en maak het prioriteit. Plan er tijd voor in en geef geen ruimte voor uitstelgedrag.
  • Werkt het na meerdere pogingen niet? Geeft het je geen energie? Take it or leave it! Pas je doel aan of verwijder jouw doel van je lijst.

Heb je hulp nodig bij het bereiken van jouw fysieke doelen? Maak gebruik van de online coaching en stel samen met mij, Hella, jouw 6 tot 8 weken trainingsschema op.

Workouts nodig? Bekijk eens wat het #coachmefit programma voor jou kan betekenen.

Mentale doelen beter realiseren? Houd ons online cursusaanbod in de gaten.

You can do this! Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook! XOXO, Hella