Wat betekent Osu of Ush?

Wanneer je de dojo betreedt of verlaat, is het bij veel vechtsportscholen gebruikelijk dat je elkaar groet. Het groeten heet ‘Osu’, en dat spreek je uit als ‘Ush’. In onze moderne dojo ‘Rebel Box, groeten wij bij de start en het einde van de les. Leuk weetje: iedere gevechtskunst, iedere leermeester en elke dojo heeft een andere groet ceremonie. Sommigen groeten de leermeester, respecteren de goden van verschillende windrichtingen of klappen zelfs om geesten uit de dojo te verjagen.

Groeten? Dat kan toch gewoon door hey te zeggen? Hell no, een vechtsport of nog mooier gezegd een gevechtskunst beoefenen staat of valt bij respect. Ondanks dat de verschillende soorten gevechtskunsten steeds meer vermengen. Staat bij veel vechtsportscholen het groeten en of de groetceremonie nog steeds centraal. We blijven gelukkig dus nog steeds een beetje oldschool.

Ik hoor wel vaker Osu of Ush tijdens de training?
Ja, dat klopt zeker. Het is ook een manier om te uiten dat je de uitleg van de trainer hebt begrepen. Of wanneer je meesterlijke tip krijgt van een trainingsmaatje. Ook dan geef je respectvol kort en krachtig aan dat je het begrepen hebt en jij je best gaat doen om het goed uit te voeren.

Waar komt Osu letterlijk het vandaan?
Osu komt uit het Japans en is een samenstelling van twee woorden ‘oshi’ en ‘shinobu’. Wat de letterlijke vertaling duwen en verdragen betekent. In het Nederlands zou ik het vertalen als doorzettingsvermogen en dan met veel grotere betekenis. Je respecteert de dojo, trainer, trainingsmaatjes en jezelf. Je bent bereid je volledig in te zetten. Ik grap dan ook wel eens, nu ben je officieel overgeleverd aan mij als trainer. Enjoy the ride 😉  

Wil je zelf ervaren wat kickboksen mentaal en fysiek voor je kan betekenen? Bekijk dan hier ons aanbod voor thuis, in de gym of onze Rebel Box. Waar jij ook bent, wij leren je graag goed kickboksen of verscherpen jouw kickboks technieken. In onze blog geven we je graag nog meer leuke kickboks tips, tricks en verhalen. Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook! XOXO, Hella