Wel of niet eten voor het kickboksen
Eten voor het sporten… het blijft een crime. De ene keer heb je het gevoel dat het eten je omhoog komt en de andere keer kom je energie te kort. Wanneer ik bij een van mijn leerlingen zie dat ze energie tekortkomt in de eerste 15 minuten stel ik altijd de volgende vragen. “Wat heb je gegeten?” “Heb je moeten haasten?” Dit is soort informatie is namelijk zó bepalend voor de prestaties. Maar goed, waar doe je nou goed aan? Wel of niet eten voor het kickboksen? Welke producten kun je het beste nemen voor het trainen? En welke kun je het beste vermijden? Ik help je graag.
Over het algemeen kun je het beste 1,5 tot 2 uur voor een workout gegeten hebben. Natuurlijk is dat wanneer je in de ochtend gaat sporten een onmogelijke taak. Er zijn zelfs mensen die heerlijk op redelijk lege maag perfect functioneren en mensen die dit totaal niet kunnen handelen. Probeer deze twee ochtend varianten eens voor jezelf uit.
Tips voor je ontbijt
Of je beter wel of niet kunt eten voor het kickboksen, hangt van een aantal zaken af. Heb je gevoelige darmen en/of spijsvertering? Kies er dan voor om koolhydraten te combineren met natuurlijke suikers. Denk aan een havermoutpap met een banaan of een bruine boterham met pindakaas en een banaan. Wees vooral in de ochtend zorgzaam voor je lichaam en eet of drink iets warms. Een kop groene of biologische kruiden thee of een glas lauwwarm water is al een goede start.
Wil je een keer testen of een ontbijt je prestaties wel of niet vergroot? Kies dan op een goede dag eens voor alleen een kop thee en een banaan. Probeer te gaan trainen met een hartslagmeter en noteer de tijd dat je echt bent uitgeput. Daarna vergelijk je het prestatievermogen van je hartslagzones. Zo kom je erachter wat voor jou op welke dag het beste werkt. Let hierbij wel op: als het gaat om cardiotrainingen van langer dan 30 minuten is het zéker nodig om koolhydraten te eten.
Beter even laten
Probeer voor het sporten grote hoeveelheden eiwitten en vetten te vermijden. Die kunnen namelijk juist voor darmklachten zorgen tijdens het sporten en daarna. Vermijd dus kwark, vlees, volle zuivelproducten en de all time favourite avocado. Eiwitrijke en volle zuivelproducten zijn wél weer ideaal om te eten na je workout.
Ik kies er altijd graag voor om te ontbijten op minder energieke ochtenden met een stukje bananenbrood (koolhydraten met natuurlijke suikers). Na de training kies ik voor een bakje volle kwark met nootjes. Dit voorkomt dat ik later mij vergrijp aan iets ongezonds 😉. De oh zo zoete cravings naderhand worden zo onderdrukt.
En in de avond?
Wanneer je ’s avonds gaat trainen na het avondeten is het beter om je maaltijd 1,5 tot 2 uur van te voren te nuttigen. Wanneer je agenda of werk het niet toelaat wordt het een ander verhaal. Ik ben zelf een groot voorstander van het vooraf klaarmaken van maaltijden, wat ook wel ‘preppen’ wordt genoemd. Wanneer je weet dat je gaat kickboksen of een andere sport gaat beoefenen, staat het eten dan al klaar en is het makkelijker om je maaltijd te nuttigen op een bepaald tijdstip. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens de lunch uitgebreider te eten. Zo heeft je lichaam een lichtere maaltijd nodig tegen de avond.
Mijn voorkeur gaat uit naar meervoudige koolhydraten samen met in verhouding twee keer zoveel groente. Meervoudige koolhydraten vind je in producten als zoete aardappel, quinoa en volkorenproducten. Daarnaast zijn er een tal van mogelijkheden om je maaltijd aan te vullen met vis, gevogelte, vlees of vegetarische vervangers. Zorg er voor dat je afwisselt en daardoor een gezond eetpatroon hebt en blijft houden. Toe aan een toetje? Wacht daar lekker mee tot na de training en voeg zo min extra aan toe. Je lichaam en dus je spijsvertering gaat meer in een ruststand en heeft minder energie nodig.
Meervoudige koolhydraten
Het grootste voordeel van meervoudige koolhydraten is dat je een langdurige energievoorraad hebt, omdat ze hun energie veel langzamer afgeven dan enkelvoudige koolhydraten. En dat is belangrijk. Zeker bij kickboksen, wat een intensieve manier van bewegen is en waarvan je regelmatig buiten adem raakt. Bij intensievere trainingen van langer dan één uur is dit zeker aan te raden. Geen tijd of zin in meervoudige koolhydraten? Dat kan natuurlijk. Houd er wel rekening mee dat het je prestaties kan beïnvloeden. Je kunt dan vroegtijdig tijdens een training gaan pieken, richting de 45 à 60 minuten kun je gaan merken dat je energie tekort komt.
Meten blijft weten! Dus sport regelmatig met een hartslagmeter en bepaal het punt dat jij een energielek ervaart. Wat voor de één werkt wil niet altijd voor de ander werken, ieder lichaam is anders. Wanneer jij je prestaties wilt verbeteren, is het nodig om jouw lichaam beter te leren kennen. Een hartslagmeter geeft een goede indicatie. Het constateren van jouw ideale (trainings)doel en het persoonlijk finetunen daarvan kan je simpelweg niet alleen. Gebruik de kennis van jouw coach ga het gesprek hierover aan of bekijk ons #coachmefit programma.
Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook! XOXO, Hella