Welk slaaptype ben ik?

Slapen. We houden er allemaal van. Het is alleen wel vervelend als je gedurende de dag merkt dat je enorm inkakt. Of dat je partner of collega lekker op dreef is en jij het liefst nog even aan een kopje koffie of thee lurkt. Maar hoe zorg je er nou voor dat je met behulp van je slaaptype en -patroon het beste uit jezelf haalt?

Ieder mens heeft ritme nodig. Op welk moment van de dag jij het beste functioneert, verschilt echter per persoon. Onze interne klokken verschillen en hebben een eigen persoonlijk ritme. Dat je dit vervolgens in vier soorten slaaptypes kunt indelen, is een hele fijne zet van de Amerikaanse slaapdokter Michael Breus. Deze types lichten we in deze blog voor je toe. Zoals altijd kan je jezelf niet in één hokje stoppen. Het kan dus zijn dat je elementen van twee slaaptypes in jezelf herkent.

Wanneer jij je week gaat plannen is het helemaal geen gek idee om, gebaseerd op jouw slaaptype, de ideale dagelijkse routine in te delen op het juiste tijdstip. Je zult zien dat jouw dagen er alleen maar leuker en productiever op worden! Nog leuker: wanneer je met meerdere mensen samenwoont, herken je ongetwijfeld een dolfijn, leeuw, beer of wolf in hen. Door het herkennen van de slaaptypes kun je taken in en rondom huis nog beter verdelen.

Dolfijn

Als dolfijn heb je moeite om in slaap te komen want je hoofd zit nog vol. Om het minste geluid word je ’s nachts al wakker. Om het meeste uit je dag te halen, kan je het beste starten met een fysieke activiteit en daarna ontbijten. Dit slaaptype is het meest productief over de middag. Voel jij je in de middag moe? Ga dan een eindje wandelen.

Leeuw

Het slaaptype leeuw wordt vaak in de vroege ochtend wakker en zit dan bomvol energie. Naarmate het later wordt, zakt jouw energiepijl snel. Je gaat graag vroeg naar bed en hebt geen moeite om in slaap te komen. In de voormiddag ben jij het productiefst.

Beer

Bij 8 uur slaap functioneert de beer als slaaptype het beste. Als je slaapt, slaap je diep. Jouw bioritme volgt graag de zon. Dit houdt in dat je in de zomer ’s avonds minder snel moe wordt en makkelijker vroeg op staat. Start je dag met een groot glas water voor dat je iets anders drinkt of eet. Je bent het meest productief over de middag en gaat makkelijk rond 23.00 uur slapen. Alleen voor jou als echte beer werkt een kort dutje in de middag.

Wolf

Oef, als wolf heb je moeite met opstaan. Om dit slaaptype op gang te krijgen, wordt er eerst tig keer gesnoozed en zijn er meerdere koppen koffie nodig. In de late namiddag word je pas echt productief. Je bent zelden moe voor middernacht. Wil je je dag het beste starten? Eet dan direct iets na het opstaan en zorg dat je daarna enkele minuten beweegt.

Bekijk jouw ideale slaap routine.

 

Afbeeldingsresultaat voor afbeelding ideal sleep routine wolf dolphin

In ons aanbod houden we rekening met de verschillende slaaptypes door coaching en lestijden aan te bieden op diverse tijdstippen. Wil je in je eigen tijd aan jezelf werken? Bekijk dan onze privé-, online- of groepslessen. In onze blog geven we je graag nog meer leuke self-care tips. Lees hier meer over het boek van Michael Breus?

Vergeet ons niet te volgen! XOXO, Hella