Hoe verminder je stress?

Een hoofd vol kopzorgen, gedachten, ronddwalende ideeën en een gespannen gevoel. Stress is niet goed voor je. Het maakt je ongelukkig en heeft bovendien een negatieve invloed op allerlei processen in je lijf. Maar hoe komt dit eigenlijk? En hoe verminder je stress?

Waarom vrouwen meer stress ervaren dan mannen

Vrouwen hebben meer stress dan mannen. Dat is een feit. Vooral in de leeftijd tussen 35 en 44 ervaren vrouwen veel stress.
Zijn we als vrouw dan emotioneler of zwakker dan een man? Absoluut niet. Hoe komt het dan wel? Om te beginnen spelen verschillende privé-aspecten een rol bij het fenomeen stress. Als vrouw neem je namelijk heel veel rollen op je. Denk aan werken, het huishouden draaiende houden, de kinderen verzorgen, enzovoort. Bovendien hebben we het gevoel dat we altijd voor iedereen klaar moeten staan. We zijn vrouw, moeder, vriendin, zus, collega én dochter ineen. Dat voortdurende gevoel van verantwoordelijkheid vergt het uiterste van onszelf. Het feit dat we in al onze rollen zo perfect mogelijk willen zijn, werkt ook niet bepaald mee.

Het biologische verschil

Bovendien zijn er nog biologische oorzaken waardoor vrouwen meer stress ervaren dan mannen. Mannen hebben bijvoorbeeld van nature een hogere aanmaak van serotonine, wat zorgt voor stressvermindering. Ook heeft een onderzoek aangetoond dat vrouwen stress anders verwerken dan mannen. Wij vrouwen reageren veel heftiger op stress. We zitten als vrouw gewoon anders in elkaar dan het andere geslacht, maar we zijn zeker niet zwakker. Het is dus helemaal niet gek als je stress hebt.

Wat stress doet met je lichaam

Stress leidt tot heel veel narigheid. Je wordt er moe en vergeetachtig van. Je krijgt allerlei klachten aan je nek, schouders, maag, hoofd en je afweersysteem verzwakt. Niet wenselijk, zeker in de tijd waarin we nu leven. Wanneer stress zich langdurig opstapelt, raak je uitgeput en ligt een burn-out of depressie op de loer. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat stress je herstelcapaciteit op een negatieve manier beïnvloedt. Je herstelt minder goed van een training en loopt sneller een blessure op.

Dear stress… Let’s break up

Maar nu de hamvraag… Hoe verminder je stress? Het is niet heel moeilijk maar vergt wel een beetje discipline. Met onderstaande tips geef je jouw de lichaam de ruimte om weer in balans te komen. Wedden dat je binnen no time weer heerlijk ontspannen het leven doorgaat?

Tip 1: Exercize is your stress reliever

Als je hoofd vol zit dan is het lastig om te ontspannen, het is dus juist beter om actie te gaan ondernemen. Meer bewegen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Pak bijvoorbeeld vaker de fiets. Stress stimuleert het hormoon adrenaline. Door lekker te gaan bewegen kan je dit hormoon makkelijker afbreken. Of nog beter: kom kickboksen! Dit maakt helemaal je hoofd leeg. Ervaar een proefles en ontdek wat onze verschillende groepslessen het met je doen.

Tip 2: Smile more, stress less

Veel lachen verlaagt je bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk hebben gemiddeld meer stress. Daarnaast maakt lachen je vrolijker en zorgt het ervoor dat je gelukkiger in je leven staat. Het is natuurlijk geen straf om veel te lachen! Grijp elk moment aan om in een deuk te liggen. Bekijk een komische film, een show van een cabaretier of zoek die ene vriendin op die mega grappig is. Leuk detail: zelfs een fake smile zorgt er automatisch voor dat je je beter voelt. A smile a day keeps the doctor away!

Tip 3: Eat healthy

Als je stress hebt, raakt je lichaam uit balans. Hierdoor kun je extra veel trek hebben in ongezonde snacks (héél herkenbaar). Probeer deze verleiding te weerstaan, hoe moeilijk dit ook is. Gezonde en gevarieerde voeding helpt echt om je stress te verminderen. Probeer regelmaat te krijgen in je eetpatroon en vermijd suikers. Suiker is slecht voor de bloedsuikerspiegel: na een energie-opstoot voel je je al snel veel meer moe.

Tip 4: Breathe the stress away

Ga mediteren! Meditatie begint bij het letten op je ademhaling. Word je hier bewust van. Als je stress hebt, merk je al snel dat je oppervlakkig ademhaalt. Als je het gevoel van stress wilt verminderen, haal dan rustig en diep adem vanuit je buik. Ga vervolgens in een rustige omgeving zitten of liggen en probeer je tien minuten lang te focussen. Dit kan lastig zijn aan het begin. Hou je dit vol, dan wordt het vanzelf makkelijker. Mediteren verlaagt je hartslag en vermindert de aanmaak van stresshormonen. Ook verlaagt het je bloeddruk en verheldert het je geest. Een aanrader dus en voor iedereen haalbaar!

Wil je zelf ervaren wat kickboks coaching mentaal en fysiek voor je kan betekenen? Schrijf je dan in voor één van onze lessen. Als actieve champ krijg je naast super energieke trainingen ook persoonlijke opdrachten en tips. Wil je in je eigen tijd aan jezelf werken? Bekijk dan ons cursus aanbod. In onze blog geven we je graag nog meer leuke tips.
Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook! XOXO, Hella