Zoete cravings na het eten of in de avond

Chocolade, koek of snoep. Het maakt niet uit wat het is, maar jij MOET iets zoets eten na de maaltijd. Doe je dat niet? Dan blijf je een onrustig en een niet verzadigd gevoel ervaren. Herkenbaar? You’re not the only one! 😉 Trek in zoetigheid na het eten komt veel voor en kan behoorlijk vervelend zijn als je wat kilootjes kwijt probeert te raken. Zeker omdat je heel goed weet dat je vaak geen ‘echte honger’ hebt omdat je net een uitgebreide maaltijd achter de kiezen hebt, kan het frustrerend zijn als je toch steeds weer zin hebt in zoetigheid. Maar waar komen die zoete cravings na het eten of in de avond eigenlijk vandaan? En nog beter: hoe kom je er vanaf?! Ik vertel je graag wat de oorzaak kan zijn van jouw craving naar zoet en lee je hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Die gigantische drang naar zoet die jij ervaart, is er nooit zonder reden. Je kunt het zien als een soort signaal waarmee jouw lichaam aangeeft er iets aan de hand is. Vervolgens is het aan jou om dit signaal op te pikken en er mee om te gaan op een manier die voor jou fijn voelt. Ga eens voor jezelf na of één van onderstaande oorzaken op jouw after dinner- verslaving van toepassing is.

Oorzaak 1: Old habits

De drang naar zoet heeft in veel gevalle te maken met oude gewoonten of associaties. Misschien ben je van kleins af aan gewend dat er een toetje komt na het eten. In zo’n geval zijn je hersenen geprogrammeerd om een drang naar zoete voedingsmiddelen te veroorzaken nadat je je eten op hebt. Deze programmering kan je alleen veranderen door langdurig ander gedrag te vertonen. Reken dus af met oude gewoontes en maak bewust verantwoorde keuzes. Het kan ook helpen om direct na het eten je tanden te poetsen voor een fris gevoel en minder zin in zoetigheid.

Oorzaak 2: Emoties

Let’s be honest. Chocola, koek, snoep en alcohol vloeien vaak rijkelijk als je je verdrietig bent  of niet lekker in je velletje zit. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je, weliswaar tijdelijk, lekkerder voelt. Ook kan het hormoon serotonine een rol spelen. Als het serotoninegehalte in je lichaam laag is, voel je je meestal down of verdrietig. Suikers en snelle koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam in rap tempo serotonine aanmaakt, waardoor je je (tijdelijk!) vrolijker voelt. Je emoties zijn dus van grote invloed op jouw behoefte aan zoet. Wees je hiervan bewust als je negatieve emoties ervaart en trakteer jezelf op een fijne Netflix serie, een goed gesprek met een vriendin of een rustige wandeling door het bos in plaats van die reep chocola.

Oorzaak 3: Een schommelende bloedsuikerspiegel

Een schommelende bloedsuikerspiegel kan ook de dader zijn van jouw neiging naar zoete cravings na het eten of in de avond. Een schommelende wat?! Als je niet de juiste macronutriënten en veel snelle koolhydraten (uit bijvoorbeeld brood, rijst, aardappelen of pasta) eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel, om vervolgens snel na de maaltijd weer te dalen. Je lichaam zoekt op dat moment weer naar nieuwe suikers om in balans te komen. En wanneer je daar aan toegeeft, herhaalt het hele proces zich weer en zal je bloedsuikerspiegel blijven schommelen.
Het kan helpen om naast eiwitten ook gezonde vetten en vezels, iets vaker langzame koolhydraten te eten in de vorm van zoete aardappel, havermout, peulvruchten of quinoa. Die gezonde vetten, eiwitten en vezels geven jou het gevoel van verzadiging dat je nodig hebt!

Oorzaak 4: Hormones baby!

Jouw zoete cravings kunnen ook te maken hebben met je hormoonbalans. Als vrouw veranderen je lijf en je hormonen constant als gevolg van jouw cyclus. Afhankelijk van de periode van je cyclus waar je je in bevindt, kun je meer zoete cravings ervaren. Je doet er als lady dus goed aan om je cyclus bij te houden en te onderzoeken of je drang naar zoetigheid daar mee te maken heeft. Om de behoefte aan zoetigheid die gerelateerd is aan je cyclus te voorkomen, kun je in de periode rondom je menstruatie het beste meerdere kleine voedzame maaltijden eten gedurende de dag, veel water drinken en rusten. Ook doe je er goed aan om een magnesiumsupplement te slikken en suiker, bewerkte voeding en cafeïne te vermijden. Als je weet dat je hormonen erg uit balans zijn, is het geen overbodige luxe om een bezoekje aan je huisarts of hormooncoach te plannen om dit te bespreken.

Oorzaak 5: Snel eten of slecht kauwen

Wanneer je iets eet, wordt er na ongeveer 15 minuten een signaal naar je hersenen gestuurd met de informatie dat je vol zit of verzadigd bent. Als jij een snelle eter bent, kan het zijn dat je voor die tijd al met een leeg bord voor je neus zit en dat dit signaal nog niet naar jouw brein verstuurd is. Daardoor kun je denken dat je nog niet verzadigd bent, terwijl dat eigenlijk wel zo is. Wat helpt is voldoende kauwen, zo’n 20 a 25 keer per hap. Leer jezelf een nieuwe, mindful manier van eten aan. Proef, ruik en heb aandacht voor je eten. Neem de tijd en ga altijd aan tafel zitten. Focus je op het eten, zet de tv uit en leg je telefoon weg.

Oorzaak 6: Te weinig drinken

Dat voldoende water drinken belangrijk is, weet je vast allang. Maar wist je ook dat zoete cravings kunnen worden veroorzaakt door te weinig drinken? Drink ieder dagdeel een halve liter water. Stop een half uur voor, tot een uur na elke maaltijd met drinken zodat je lichaam het eten goed kan verteren en de belangrijke voedingsstoffen goed op kan nemen. Je zal daardoor sneller een verzadigd gevoel ervaren.

Let op kickboksers! Heb je een intensieve kickboks training gepland? Probeer dan vooraf zo min mogelijk en tijdens de training kleine hoeveelheden water te drinken. Dit beïnvloed je prestaties en focus namelijk aanzienlijk. 

Ik hoop dat je met deze tips kunt achterhalen waar die goddamn zoete cravings vandaan komen én hoe je ze ’t beste kunt voorkomen. 

Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook! XOXO, Hella