Mijn zomerse zoetigheid ‘pavlova met slagroom en rood fruit’

Yes, ik ben een echte Bourgondiër, and I love it. Nou moet ik bekennen dat ik de eeuwige struggle met eten in deze even links laat liggen. Want wanneer je goed voor jezelf zorgt, beweegt en zorgt voor genoeg variatie, is het zeker waard om af en toe te genieten van het koken en het opsmikkelen van wat lekkers.

Zelf kom ik uit een familie waar zoetigheid niet alleen past bij verjaardagen. We hebben eigenlijk altijd wel een reden voor koffie- of theetijd met gebak, een koekje in de avond en gebak op zondag. We vinden het geen volledig diner als we niet eindigen met iets zoets. En schatten het altijd verkeerd in. Met slapeloze nachten tot gevolg, waar we achteraf om lachen en de lekkerste zoete gerechten of bedrijven met elkaar delen.

Het is zelfs zo dat wanneer één van mijn ouders jarig was en ik niet in Nederland was door werk of door reizen, ik tóch zorgde voor zoetigheid. Ik maakte er dan een missie van om op de meest onmogelijke plekken, zelfs midden in de jungle in Borneo, gebak te regelen en dit natuurlijk te delen met het thuisfront. Voor mij betekent zoetigheid meer dan feest: het is een warm welkom dat ik graag deel met mensen waar ik om geef. Het is meer dan een beloning, het is puur genieten. Niet alleen om op te eten maar ook om voor te bereiden.

Met de komst van de keukenqueen Miljuschka word ik steeds weer geprikkeld om iets nieuws te proberen. Damn, wat is zij een inspiratiebron. Soms zit ik er volledig naast qua verhouding, zijn de mini’s opeens maxi’s. Of zijn de chocoladegerechten zo heftig dat zelfs mijn oudste gasten er spontaan jeugdpuistjes van krijgen. Maar ik probeer en geniet. We proeven, we lachen, maken er soms foto’s van en genieten vooral samen van het leven in de keuken en lekker eten.

Voor deze keer deel ik mijn favoriete zalige zoetigheid. Dit is zo’n gerecht waarmee ik menig visite heb verrast en een gerecht dat iedereen gun voor bij een verjaardag, visite of gewoon omdat het een mooie zomerse dag is.

Zomerse pavlova met slagroom en rood fruit

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 225 gr suiker
  • 6 tl maïzena
  • 1 tl witte wijn azijn
  • 250 ml slagroom
  • Vers fruit naar keuze
  • Evt munt of citroenmelisse

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 150˚C.
  • Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een vetvrije klopper tot zachte pieken. Voeg al kloppend langzaam de suiker toe tot de meringue glanzend is en stijve pieken vormt.
  • Doe de maïzena door een zeef en vouw dit met een spatel door de eiwitten samen met de azijn.
  • Op een bakplaat met bakpapier leg je het eiwit ongeveer in een cirkel van 18 cm diameter en doe dit in de oven.
  • Zet direct de oventemperatuur naar 120˚C en laat de pavlova er een uur in staan. Doe de oven uit en laat volledig afkoelen in de oven.
  • Als het eenmaal afgekoeld is kun je de pavlova voorzichtig van het bakpapier afhalen en op een mooie schaal leggen en decoreren met de geklopte slagroom en het verse fruit en evt. gescheurde kruidenblaadjes

Hella’s tips

  • Voeg wat rasp van de limoen toe aan de slagroom en een klein scheutje limoensap. Het geeft een heerlijke frisse bite aan dit gerecht.
  • Weet je wanneer je visite komt? De pavlova is ook een dag van te voren te maken.

Voor meer tips van dit gerecht verwijs ik je naar keukenqueen Miljuschka natuurlijk!
Bron: Zomerse pavlova met slagroom en rood fruit van Miljuschka

Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook! XOXO, Hella