Veelgebruikte kickboks termen en woorden

Wanneer je voor het eerst gaat kickboksen, is dat natuurlijk best spannend. Een nieuwe sport, ruimte, mensen en coach. Je doet je best, maar jeetje wat een gekke woorden allemaal. Wanneer je de sport beoefent kom je er achter met hoeveel respect er samen wordt getraind. Er is begrip voor elkaar, jouw ervaring en jouw uitdagingen. We geven grenzen van elkaar aan en respecteren deze. Alleen samen kun je er namelijk voor zorgen dat je een betere kickbokser wordt. Om je alvast op weg te helpen in onze wereld hebben wij de eerste belangrijkste kickboks termen woorden voor je uitgelegd. Er zijn namelijk kickboks woorden die je vaak hoort .

Dojo

Een ‘dojo’ is een zaal waarin een vechtsport wordt beoefend. In deze zaal ligt een speciale mat waardoor er op een zachtere manier geoefend kan worden. ‘Do’ betekent ‘weg’ en ‘jo’ betekent ‘plaats’. Letterlijk betekent het dus ‘de plaats waar men de weg leert’. Onze dojo en coachingsruimte noemen wij de Rebel Box.

Groeten

Wanneer je de dojo betreedt of verlaat, is het bij veel vechtsportscholen gebruikelijk dat je elkaar groet. De trainer of assistent trainer geeft aan wanneer en hoe er opgesteld gaat worden om te groeten. Dit kan met een Nederlandse zin zijn of bijvoorbeeld de zin Sensei ni Rei. Dit is afhankelijk van de achtergrond en voorkeur van de vechtsportschool. Tijdens de training wordt er in veel scholen ook kort gegroet naar jouw kickbokspartner en of vragen van een trainer bevestigd met Osu (Ush). Ook dit is weer bij iedere vechtsportschool anders. Leuk weetje: iedere gevechtskunst, iedere leermeester en elke dojo heeft een andere groet ceremonie. Sommigen groeten de leermeester, respecteren de goden van verschillende windrichtingen of klappen zelfs om geesten uit de dojo te verjagen.

Sensei ni Rei

Wordt gezegd bij het openen of afsluiten van de training door de assistent trainer of trainer zelf en betekent letterlijk ‘groet te leraar’.

Osu of Ush

Het groeten heet ‘Osu’, en dat spreek je uit als ‘Ush’. Lees meer over waar het vandaan komt en wanneer je Osh of Ush gebruikt.

Groeten van je sparringspartner

Voor en na het trainen met je buddy, oftewel je sparringspartner, groet je elkaar. In onze Rebel Box boksen wij onze slechtste handen tegen elkaar. Jij houdt je beste hand paraat en weet zo heel snel of je een links- of rechtshandige buddy of tegenstander hebt. Zo ben je samen ook bewust van het starten en stoppen.  We willen natuurlijk niet dat je buddy al gestopt is en jij nog een mooie directe stoot geeft . Ook dit is bij iedere vechtsportschool anders. Ben je nieuw bij een vechtsportschool? Kijk zelf aandachtig wat de huisregels van deze dojo zijn. 

Boks

Nadat de coach iets heeft uitgelegd, ga je het zelf of samen met je buddy ervaren. Het startsignaal is ‘BOKS’.

Stop

Is de oefentijd voorbij? Dan geeft de coach dit aan door het woord ‘STOP’ te gebruiken.

Break

Ben je samen met een buddy aan het trainen en wil de coach alleen jullie twee voorzien van een tip? Op zo’n moment gebruikt de coach het woord ‘BREAK’.

Basis gevechtshouding

De basis ‘gevechtshouding’ is ook een term in het kickboksen die je vaak hoort. Zet je voeten op heupbreedte op de grond, zak lichtjes door je knieën en zet je beste been achter. Ben je rechtshandig? Dan staat je rechter been naar achteren (orthodox). Ben je linkshandig? Dan staat je linkerbeen naar achteren (southpaw). De voorvoet wijst naar je tegenstander en de achterste voet wijst schuin naar buiten. Verdeel je lichaamsgewicht over je twee voeten en wen er aan om je hakken van de vloer te houden. Je kin gaat een klein stukje neer beneden en je houdt beiden handschoenen voor je gezicht, zodat je er net overheen kunt kijken. Ontspan je ellebogen et voilà, you are ready to rumble. Vanaf nu hoef je alleen maar met jezelf af te spreken dat dit jouw basis is. Wanneer je stoot- en trap combinaties gaat maken is er altijd minimaal één hand bij jouw gezicht en verlies jij je handschoenen nooit uit het oog. 

Jab

We zijn aangekomen bij de verschillende soorten trappen en stoten. Een ‘jab’ is een directe stoot die gemaakt wordt met je voorste hand. Ben je rechts? Dan is dit de linkerhand. Ben je links? Gebruik dan je rechterhand. Wij spreken graag van een voorste- en achterste stoot. Dit is dus een voorste directe stoot, oftewel een eenvoudige rechte lange rechte stoot van de voorste hand. Deze stoot gebruik je op hele afstand, om de afstand te meten tussen jou en je tegenstander, af te leiden of om een combinatie van stoten en trappen in te leiden. Om de stoot krachtiger te maken, stap je met je voorste voet licht in met je tenen naar binnen.

Cross

De ‘cross’ is een directe stoot met je achterste (dominante) hand.  Ook hier geldt: ben je rechts? Dan is dit de rechterhand. Ben je links? Gebruik dan je linkerhand. Dit is dus een achterste directe stoot, oftewel een eenvoudige rechte stoot van de achterste hand. Wanneer je deze stoot geeft, draai dan je achterste schouder naar voren waardoor heup indraait en je achterste hak van de vloer komt. De tenen van de achterste voet wijzen naar binnen. Deze stoot gebruik je op hele afstand en natuurlijk om krachtig in te zetten.

Hoek

Een ‘hoek’ is een halve stoot met je voorste of achterste hand. Er bestaan verschillende soorten hoeken, de veelvoorkomende variant is op halve afstand. Je komt hiervoor dichterbij je tegenstander of je tegenstander is al dichter bij jou. De hoek wordt ook wel ‘indirecte of halve stoot’ genoemd. De perfecte hoek geef je wanneer jij je heupen indraait, je arm op 90 graden houdt en mikt op het gezicht of lichaam van je tegenstander. Want ja let op, in het kickboksen kan je ook stoten op het lichaam geven en krijgen.

Uppercut

Ook de ‘uppercut’ is een veelgebruikte term in het kickboksen. De uppercut hoort bij de opstoten en kan gegeven worden door beiden handen. Bij het gebruik van een uppercut is je tegenstander is nog dichterbij dan bij een hoek. Dit heet ook wel ‘clinchafstand’. Je kunt dan je tegenstander met beiden handen vastpakken. Zo voorkom je de bovengenoemde stoten en voor sommige boksers is het een moment om even op adem te komen.

Low kick

Dit is de laagste halfronde trap die je geeft in het kickboksen. De ‘low kick’ wordt gericht op het bovenbeen van de tegenstander, tussen de knie en de heup. Wanneer je de low kick gaat maken stap je in met je standbeen, oftewel het been waarmee je nog op de grond staat, en je wijst met je tenen naar buiten. Door met je andere been een halfronde beweging te maken, maak jij de perfecte low kick. Deze trap kan gegeven worden door beiden benen op de buitenkant of binnenkant van het bovenbeen van de tegenstander. En natuurlijk is deze trap te blokken. In het kickboksen zijn zo ontzettend veel verschillende trappen, this is just the beginning!

Wil je zelf ervaren wat kickboksen mentaal en fysiek voor je kan betekenen? Bekijk dan hier ons aanbod voor thuis, in de gym of onze Rebel Box. Waar jij ook bent, wij leren je graag goed kickboksen of verscherpen jouw kickboks technieken. In onze blog geven we je graag nog meer leuke kickboks tips, tricks en verhalen. Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook! XOXO, Hella