Leer kickboks coach Hella beter kennen

Nieuwsgierig naar het ontstaan van Hella Kickboks Coaching en de vrouw achter de schermen? Leer kickboks coach Hella beter kennen door dit persoonlijke interview.

Hoe oud was jij toen je begon met kickboksen?

Ik ben niet direct begonnen met kickboksen. Op mijn 13de begon ik met de gevechtskunst Ninpo Taijutsu nu beter bekend als Bujinkan Budo Taijutsu, een Japanse krijgskunst. Ik leerde meer over zelfverdediging, energie, balans, maar ook het gebruik van traditionele wapens. Dit laatste was mijn favoriet. Naast deze lessen begon mijn interesse in andere varianten. Zo startte ik in de loop van de jaren met kempo, taido, grappling, MMA en kickboksen. Mijn liefde ging voornamelijk naar staand vechten en zo groeide ik door in het kickboksen. Alhoewel de grondtechnieken nog steeds kriebelen hoor. Ik sluit het niet uit dat ik dit ooit nog een keer oppak.

Had je niet gewoon op paardrijden, ballet of volleybal gekund?

Ja, ook ik heb paardgereden en zelfs ballet beoefend. Op de basisschool had ik helaas te maken met pestgedrag van andere leerlingen. Kinderen zijn hard, en daar had mijn sociale karakter best last van. Mijn zelfvertrouwen was iets beschadigd als jonge dame en heb er zelf voor gekozen om een gevechtskunst te gaan zoeken. Na het bezoeken van een aantal scholen opende mijn uiteindelijke trainer Shihan Max Mulder toentertijd voor mij de deur en gaf mij de kans om vrij jong al deel te nemen.

Wat vonden je ouders ervan?

Die vonden het goed voor mijn zelfvertrouwen, maar vonden het ook wel raar. Mijn vader vond het niet echt iets voor meisjes. Niet te vergeten dat in die tijd gevechtskunsten niet echt populair waren. Het was niet een sport te noemen en stond voornamelijk bekend om de negatieve verhalen.

Nu is kickboksen heel populair. Wat vind jij daarvan?

Ik vind het fantastisch dat de gevechtskunst nu beoefend wordt door veel mensen. Het is niet alleen bewegen maar het vormt je ook als mens. Voor mij heeft het heel veel kunnen betekenen door het geluk dat mijn ouders het stimuleerden. Ik snap dat de drempel er nog steeds is, nu probeer ik de deur te openen voor andermans dromen.

Wat is jouw droom?

Mijn droom is al grotendeels uitgekomen door de plek te zijn voor vrouwen om kennis te maken met kickboksen en al het positieve wat het met zich mee kan brengen. Ik krijg echt energie van het coachen. Als ik dan zie hoe dames na een maand rechtop lopen en met plezier de sport beoefenen. Dan is een groot gedeelte van mijn droom al uitgekomen. De ruimte onze Rebel Box heeft potentie tot veel meer. Voor nu is het perfect in combinatie met mijn andere baan. Ik droom nog van veel meer en zelfs een boek.

Nog meer potentie? Wat bedoel je daarmee?

Nou ik ben het gestart om mensen te gaan coachen en niet om een sportschool te openen. Dit is ook de reden dat het kickboks coaching heet. Ik geloof dat mijn roeping is om nog meer te gaan coachen op zakelijk vlak en de jeugd van 13 t/m 16 jaar. Niet zozeer in groepslessen, maar aparte cursussen.

Ok, genoeg over het bedrijf. Nu over jou. Ben je in balans?

Ik ben zeker beter in balans dan ooit. De drang om af te vallen of mezelf te bewijzen is eraf. Voeding is altijd zo belangrijk geweest voor het sporten, wedstrijden en dergelijke. Dat ik wel even blij ben dit los te kunnen laten. Tijdens een vakantie in Senegal heb ik van een bijzondere dame geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren en niet te schamen voor mijn zoete cravings. Ik omarm het maar overdrijf niet. Hierdoor heb ik rust in mijn lijf. Fysiek mag er een tandje voor mij bij. Ben er wel weer aan toe om gemotiveerd te worden door een kickboks coach. Mijn grenzen te verkennen te verleggen. Een balans vinden tussen inspanning en ontspannen blijft nog steeds een enorme uitdaging ook voor mij. Ik wil graag het beste uit mijn leven en lichaam halen. Maar dat zal wel in de aard van het beestje zitten. Het is niet snel goed, zeg maar. Rust inplannen is dan ook iets waar ik als mens aan werk.

Afvallen was voor jou dus een focus. Volgde je daar ook diëten in?

Ja, veel diëten en trainingsschema’s. Ik probeerde van alles ook uit nieuwsgierigheid maar was ook altijd heel streng voor mezelf. Zelfs in de pubertijd. Terwijl als ik nu terugkijk naar foto’s uit die tijd denk ik echt wat heb je jezelf aangedaan. Ik houd van lekker eten en drinken en dit in combinatie naar de drang van het ideale gewicht was een best gevecht. Nu is voor mij het ideale gewicht niet een cijfer maar een meetlint en of ik mij goed voel als mens. Mijn interesse naar deze schema’s is er nog steeds. Ik lees de boeken en volg de trends en inspecteer deze vrouwen marketing. Hoe is het opgebouwd en waarom wordt het een trend bijvoorbeeld. Mijn collectie is te bewonderen in de Rebel Box. Tijd ervoor maken om mijn visie hierover te delen op onze website is nog een wens.

Wat is dan jouw persoonlijke doel?

Dat ik fit blijf, sterker word, mijn hoofd leeg kan maken en blijf leren over de sport.

Hoeveel uur per week sport jij nu en wat doe je dan?

Ik sport naast het les geven gemiddeld 4 uur in de week krachttraining en kickboksen.

Wat vind jij het allerleukste aan kickboksen?

Het spel zelf, de snelheid, impact en gecontroleerd inzetten van je lichaam. Ik vind het prachtig om te zien als mensen gecontroleerd en gedoseerd met elkaar kunnen trainen. Bij de juiste tegenstander ook de felheid bij elkaar naar boven kunnen halen en je bewust nadenkt over je grenzen en het aangeven daarvan. De combinatie maakt het voor de brains en de balls echt een geweldige sport. Zelf kom ik altijd tot rust omdat de sport op dat moment het enige is dat er telt en je de rest na de les weer helder ziet. Soms maakt je hoofd situaties heel ingewikkeld terwijl het leven heel eenvoudig kan zijn. De sport zorgt ervoor dat je in balans komt.

Wat vind je echt stom?

Blessures en ander een naar gevoel geven. Je komt allemaal om te leren ieders op zijn of haar eigen niveau. Dit dient iedereen te respecteren. En kinderen die kickboksen en de hardheid ervan meekrijgen, daar ben ik echt fel op tegen. Het spel spelenderwijs leren is oké, maar de hardheid al zo vroeg bij te brengen terwijl het lichaam nog volop in ontwikkeling is. Dat strijkt mij tegen de haren in. Het is niet nodig.

Wat zijn de naarste blessures die jij hebt gehad?

Heb je even? De vervelendste waren niet zozeer van een vechtsport. Ik ben een echte kluns. Een val van de trap heeft mij ooit gekneusde ribben gegeven. Een naar ongeluk met een quad in Zuid-Afrika heeft mijn bindweefsel in de benen flink beschadigd. Een gevolg van het sporten zelf is los kraakbeen in mijn neusbotje en een deuk in mijn scheenbeen. Als dat dan het enige is 😉.

En nu de hamvraag van ieder nieuw lid. Heb je wel eens wedstrijden gedaan?

Ik vind wedstrijden geen graadmeter voor een goede coach. Wel voor de ervaring. De reis naar de wedstrijd toe en hoe je lijf en lichaam samen kunnen werken. Of elkaar juist heel erg in de weg kunnen zitten. In mijn jongere jaren hadden we per kwartaal wedstrijdjes tussen sportscholen. Hier leerde ik veel van, ook het verliezen speelde daar een belangrijke rol in. Twee jaar geleden heb ik mee mogen doen aan een wedstrijd in Deventer. Ik heb zo genoten van de reis er heen, dat de overwinning slechts een bijzaak werd.

Serieus?

Nee, winnen blijft heerlijk! Ik heb mij altijd gezien als een pittige recreant en heb een rol te vervullen om andere te laten shinen. Maar zeg nooit nooit. Het blijft altijd kriebelen. De inzet voor de wedstrijd en het gevoel nadien is onbeschrijfbaar en vooral verslavend 😊.

Wanneer je bij ons groepslessen volgt leer ik je graag beter kennen. Na de proefles krijg jij toegang tot onze besloten Instagram pagina en de CODE om producten aan te schaffen in onze shop. Hier is ook je persoonlijke werkboek te vinden. Door jouw persoonlijke werkboek in te vullen krijg jij een goed beeld van jezelf. Durf je het aan? Dan mag jij je werkboek met mij als coach delen. Ik ondersteun je graag bij het behalen van jouw persoonlijke doelen en wensen. Op deze manier kan ik je het beste coachen naar een nog lekkerder velletje. XOXO, Hella