Zelfcompassie kun je leren

Er voor jezelf zijn is net zo belangrijk als er voor een ander zijn

Wanneer een goede vriend of vriendin advies nodig heeft, staat mijn telefoon altijd aan. Echt áltijd. Ook al is het in het hol van de nacht. Het is fijn om er voor een ander te zijn. Een luisterend oor te bieden, het probleem in kleine stukjes te hakken en een overzicht te bieden van mogelijke oplossingen. Soms is er ook geen oplossing. In zo’n situatie leggen we er ons na een tijdje bij neer dat de situatie alleen geaccepteerd kan worden. Je kent het vast wel, dan komt de ‘take it-or-leave-it’-zin voor de dag. Voor mij is dat een belangrijk onderdeel van onze vriendschap. Er voor elkaar zijn. Maar hoe zit het dan eigenlijk met jezelf? Er voor jezelf zijn is namelijk net zo belangrijk. Dit noemen we zelfcompassie.

Er voor jezelf zijn

Het gekke is dat wanneer ik mezelf advies wil geven bij moeilijke momenten het simpelweg niet lukt. Er is dan een stemmetje in mijn hoofd die heel streng is en het onmogelijk maakt soms om te kiezen. Kiezen vind ik echt vreselijk! Maar hoe komt het dan dat ik wel begripvol en lief kan zijn tegen ander maar niet tegen mijzelf? Gelukkig zijn er altijd vrienden of vriendinnen te bellen. Maar ik vraag mij af: hoe komt het dat je dit zelf niet kunt?

Zelfcompassie

De Amerikaanse professor Kristin Neff doet al jaren onderzoek naar zelfcompassie. Uit haar onderzoeken blijkt gelukkig dat ik niet de enige ben. Ruim 78% van de mensen vindt het op moeilijke momenten makkelijker om medeleven naar een ander te tonen dan naar zichzelf. Omdat we dit dus niet automatisch zelf doen, zijn er verschillende oefeningen online te vinden en het werkboek van Marlou Kleve. Dit laatste wekt mijn interesse, want hoe mooi zou het kunnen zijn als ik al een gedeelte mee kan leven met mezelf. Ik ga voor mezelf én voor jou (anders was je dit nooit gaan lezen😉) op onderzoek uit.

Wat-zou-X-zeggen

Het verschil tussen wat mensen tegen een ander zeggen of tegen zichzelf is zo groot. Als het onszelf overkomt, raken we verstrikt in een instinctieve reactie op gevaar. We maken gekke sprongen in ons hoofd, we schieten in de stress. Het helpt op dat soort momenten om voor te stellen hoe een goede vriend of vriendin zou reageren, aldus Kleve. Dus: picture your bestie. Wat zou zijn of haar advies zijn? Zeg deze woorden vervolgens tegen jezelf. Believe me, ik word nu al rustiger van die gedachte.

Feel it girl

Leg je hand op je buik, arm, schouder of hart. Merk op wat je voelt. Waar ben je bang voor? Welke gedachten komen in je op? Het rustig opmerken van gedachten, gevoelens en je lichaam geven je een moment van bewustwording. Gevoel mag er zijn. Op deze manier kom je dichterbij jezelf en word je een beetje vriendelijker voor je nieuwe extra bestie: jezelf. Zelfcompassie kun je leren!

The next step

Nu je dit weet, adem je diep in en uit. Probeer de spanning in en uit te ademen. Lees hier meer over ademhalingstechnieken. Stel jezelf de vraag: waar heb ik nu behoefte aan? Misschien heb je wel zin om te tekenen, een warm bad te nemen, sporten, een gezonde maaltijd maken of een goede film kijken. Plan even een moment voor jezelf in en doe waar jij écht behoefte aan hebt. Volgens Kleve kan je ook denken aan positieve gebeurtenissen, overwinningen of grappige momenten. Of verbind je met een ander, door je hulp aan te bieden of gewoon een glimlach cadeau te doen aan een ander. We all have some shitty days, let’s make every day count.

Proef op de som

Alles gelezen en bekeken? Dan is the next step daar. Ik moet het toch echt op mezelf toe gaan passen. Ik wachtte het eerstvolgende moeilijke moment af. Dat duurde niet lang. Moeilijke momenten doen zich namelijk structureel bij mij voor. Ik was te laat voor mijn lunchdate. Snel stuurde ik een appje dat ik onderweg was. In de auto strafte het stemmetje mij af. “Je moet geen dingen nog net even voor de tijd doen. Probeer toch eens wat minder op een dag te doen. Word toch eens volwassen.” Eenmaal op het pondje kreeg ik een appje van mijn lunchdate. Eentje met de strekking ‘kalm aan’, of eigenlijk op z’n Deventers: ‘kallums meid’. Ik ademde diep in en uit en dacht aan m’n bestie die vast nu pas van huis is gegaan. We kennen elkaar al een tijdje. Ik glimlachte naar een vreemde en dacht aan waar ik op dat moment echt behoefte aan had. Een flesje wijn en een mega goed gesprek. Dat sporten komt morgen wel weer. Het is zo fijn om af en toe tijd voor jezelf vrij te maken.

Nooit vergeten. In the end kan je er beter voor een ander zijn, wanneer je zelf lekker in je vel zit.

Wil je zelf ervaren wat kickboks coaching mentaal en fysiek voor je kan betekenen? Schrijf je dan in voor een groepsles. Als actieve champ krijg je naast super energieke trainingen ook persoonlijke opdrachten en tips op onze besloten Instagram pagina. Wil je in je eigen tijd aan jezelf werken? Bekijk dan ons cursus aanbod. In onze blog geven we je graag nog meer leuke self-care tips.

Vergeet ons niet te volgen! XOXO, Hella

Bronnen: Zelfcompassie – Kristin Neff, Hartvol – de kracht van zelfcompassie – Marlou Kleve, Minder streng zijn voor jezelf. – Flow Magazine