De geschiedenis van kickboksen

Als het goed is, ben je inmiddels bekend met de sport kickboksen of is je interesse gewekt. Bij ons trainen we samen om de beste versie uit jezelf te halen. Maar wat weet je eigenlijk over de geschiedenis van kickboksen? En wist je dat kickboksen oorspronkelijk de naam ‘Muay Thai’ droeg? Ik leg je met liefde haarfijn uit waar de oorsprong van kickboksen ligt.

Muay Thai

De geschiedenis van kickboksen gaat eeuwen terug in de tijd. Het oorspronkelijke kickboksen komt namelijk uit Thailand, waar het Muay Thai wordt genoemd. Muay Thai wordt hier al eeuwenlang (!) beoefend en is écht onderdeel van de Thaise cultuur. Het is de nationale sport, en je kunt het vergelijken met de populariteit van voetbal in Nederland.

De geschiedenis van kickboksen

Nu hoor ik je denken: “Maar hoe is Muay Thai dan ontstaan?” Over het ontstaan van Muay Thai is helaas niet zo veel bekend. Veel informatie is namelijk verloren gegaan tijdens oorlogen, branden en plunderingen. Lang geleden, voor het jaar 1939, heette Thailand Birma. Toen het Birmaanse leger de koningsstad Ayutthaya binnenviel, zijn veel geschriften verbrand. En in het staatsarchief van deze stad lagen nou nét allerlei geschriften en schilderingen met informatie over het ontstaan van Muay Thai. Zonde!

Wat wel duidelijk is, is dat Muay Thai altijd een onderdeel is geweest van de training van het Thaise leger. Want ook als je niet in bezit bent van een wapen, is het belangrijk dat je je perfect kunt verdedigen. Of deze vechtsport voor die tijd al werd uitgeoefend, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. Archeologen hebben de afgelopen jaren ontdekt dat de oerbewoners van Thailand ook al soortgelijke technieken beheersten. Kickboksen is dus een behoorlijk geheimzinnige sport. And we love it!

Van Muay Thai naar kickboksen

Het kickboksen dat we vandaag de dag kennen, is overgewaaid uit een aantal werelddelen. In het begin van de jaren ’60 vond Muay Thai zijn weg naar andere landen in Azië, zoals Japan. Hier werd het binnen no time ontzettend populair. De Japanners veranderden de naam in ‘kickboxing’. In de jaren ’70 is de sport vanuit Japan en Amerika Nederland binnen gesneakt. De sport kickboksen werd ook hier in razendsnel tempo enorm populair.

Kickboksen in Nederland

Twee bekende personen die kickboksen in Nederland hebben geïntroduceerd, zijn Jan Plas en Thom Harinck. Zij waren destijds al actief in de vechtsport en hebben een grote rol gespeeld in de geschiedenis van kickboksen in Nederland.  In 1976 gingen ze op trainingsstage naar Japan, waar ze alle ins en outs van Thaise bokstechnieken leerden. Toen ze terug in Nederland waren, wilden ze natuurlijk weten wie het sterkst was. Et voilà, daaruit volgden de eerste Nederlandse kickboks kampioenschappen! Zodoende worden Plas en Harinck gezien als de grondleggers van het kickboksen in Nederland. Inmiddels wordt kickboksen overal ter wereld beoefend en is het onderdeel geworden van de Nederlandse sportgeschiedenis.

Wil je zelf ervaren wat kickboksen mentaal en fysiek voor je kan betekenen? Bekijk dan hier ons aanbod voor thuis, in de gym of onze Rebel Box. Waar jij ook bent, wij leren je graag goed kickboksen of verscherpen jouw kickboks technieken. In onze blog geven we je graag nog meer leuke kickboks tips, tricks en verhalen. Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook! XOXO, Hella