Gun jezelf een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel. In principe is slaap even belangrijk als gezond eten en veel bewegen. Tijdens het slapen herstelt je lichaam zich, zowel op mentaal als fysiek niveau. Slaap je voldoende? Dan ben je lekker uitgerust, vrolijk, fit, alert en voel je je levenslustig. Vind je het lastiger om voldoende slaap te pakken? Dan krijg je veelal te kampen met moeheid, lusteloosheid en ben je vaker dan normaal chagrijnig. Een goede nachtrust draagt bovendien bij aan het goed functioneren van je hersenen, je stressbestendigheid en je creativiteit. En je concentratie en reactiesnelheid krijgen ook een flinke boost van voldoende slaap.

Voldoende slaap heeft dus heel veel voordelen. Maar hoe zorg je nou voor een goede nachtrust? Heel eenvoudig is het niet, want maar liefst 10% van alle Nederlanders heeft te maken met slaapproblemen. Hieronder geven we je 7 eenvoudige tips waarmee je een goede nachtrust kunt bevorderen.

1. Clean that room

Ruim je slaapkamer op, en rap een beetje! Misschien doet het je denken aan vroeger maar deze woorden blijven je achtervolgen. Zorg dat het rustig is op je slaapkamer. Ruim alle los liggende spullen netjes op in je kast(en), in mooie manden of in bakjes. Geef alles een vaste plek in je slaapkamer en controleer per seizoen kritisch wat je echt nodig hebt en wat jou blij maakt. Zo niet? Geef het weg, verkoop het of breng weg. Meer lezen over het belang van een opgeruimd huis en hoe je dat bewerkstelligt? Bekijk de leukste tips van Maria Kondo.

2. Frisser dan fris

Frisse lucht, daar knapt ieder mens van op. Zorg dat je iedere dag minstens een half uur je slaapkamer lucht of het raam op een beveiligd kiertje zet. Leg je dekbed lekker open. Waarom? Huismijt haat zuurstof (dat had je altijd al willen weten). Het luchten van dekens, dekbedden en kussens in zonlicht en buitenlucht helpt daar zeker bij.

3. Your bed is your temple

Ieder mens heeft een andere slaaphouding en gewicht. Tijdens jouw nachtrust wil je graag dat je lichaam optimaal ondersteund wordt. Zo word je niet wakker met pijntje in je nek, rug, heup of benen. Kies een matras en hoofdkussen wat bij jou past.

4. Creëer ritme en ritueel

Door ’s avonds altijd rond dezelfde tijd te gaan slapen en ’s ochtends op te staan creëer je een vast slaapritme. Wist je dat er verschillende slaaptypes bestaan en dat het belangrijk is dat je je slaapritme hierop instelt? Ontdek welk slaaptype jij bent.

5. Take care baby

Zorg goed voor jezelf. Eet en drink gezond en vermijd zware en vetrijke maaltijden richting de avond. Gebruik zo min mogelijk stimulerende middelen zoals koffie, thee, chocolade, sigaretten en alcohol.

6. Relax, just do it

Kies een uur voor het slapen gaan voor een activiteit zonder een scherm. Het blauwe licht maakt je hersenen actiever dan nodig. Lees een boek, neem een warme douche of mediteer.

7. Exercise

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Zin om in beweging te komen? Laten wij nou nét de leukste oefeningen, cursussen en groepslessen voor hebben. Meld je nu aan om het zelf te ervaren.

Let op! Heb je last van een slaapstoornis of slaapproblemen? Neem contact op met je huisarts.
Wil je in je eigen tijd aan jezelf werken? Bekijk hier ons aanbod. Als actieve champ krijg je naast super energieke trainingen ook persoonlijke opdrachten en tips. In onze blog geven we je graag nog meer leuke self-care tips. Vergeet ons niet te volgen! XOXO, Hella