Opruimen met opruim-queen Marie Kondo

Weet je nog niet wie Marie Kondo is? Geen nood. Ongeveer een jaar geleden deelde een vriendin enthousiast een link naar het programma van deze opruim-queen. Dankzij de inmiddels wereldberoemde ‘KonMari‘ methode van deze Japanse dame kan zelfs de grootste rommelmaker voortaan in een fijn, opgeruimd huis wonen.

Terwijl ik in bad zat (ja, daar lees of kijk ik toegezonden linkjes onveilig op de Ipad) liet ik mij onderdompelen in het Kondo-principe. Na 10 minuten was ik verbaasd over de rust van mevrouw Kondo. Zij is de definitie van ‘less is more’, maar dan in een persoon gegoten. Ondanks haar weinige woorden gaan mensen dankzij deze mevrouw écht aan de slag met opruimen. Of het opruimwoede is, is mij nog niet helemaal duidelijk.

De koningin van het opruimen

Ik ademde diep in en uit. Jeetje, heftig hoor je huis en je kleren bedanken. Op stapels leggen? Oké. Maar echt afscheid nemen? Hell no, dat ik dat kan. Ik ben namelijk een geheime verzamelaar en alles heeft een emotionele waarde. Ook die broek van 10 jaar geleden. Halverwege het programma komen de emoties los bij de opruimers. Finally! Dit voelt als herkenning, want ik weet zeker dat ik bij de eerste kledingstukken al een heel verhaal zou hebben. Laat staan als het gaat om het porseleinen servies van mijn oma. Die ik overigens veilig hoog in de kast heb staan uit angst dat iemand het gebruikt. More is less, zeg maar.

Opruimen, ik?

Het programma is afgelopen de schuur is opgeruimd. De deelnemers lijken gelukkig en krijgen nog een Japanse groet van Marie. Ik zie haar gniffelend denken: “nu de rest van de categorieën nog.” Inmiddels is het water in mijn bad toch wel behoorlijk afgekoeld. Met opruim-queen Marie Kondo in mijn achterhoofd kijk ik om me heen. Het is toch mooi zoals het is? Een beetje leven in een huis is toch helemaal niet verkeerd? Eenmaal beneden kijk ik door de opruim-bril van opruim-queen Marie Kondo naar onze woonkamer. Ik neem het even in mij op. Hubby vraagt of het bad niet te warm was. “Nee”, zeg ik, “niet echt.” “Vind jij het rommelig hier?” Waarop ik dé blik krijg met de vraag: “Wat heb je nou weer in bad gekeken?”

De eerstvolgende zondag was het echt slecht weer en liep ik toch al in mijn kimono rond. Nu, maanden later, liggen onze broeken staand gevouwen in de lade, hebben we ruimte voor nieuwe kleren en liggen onze sokken gevouwen in Rituals doosjes. Op naar de categorie servies dan maar, Marie?

In onze blog geven we je graag nog meer leuke self-care tips. Verdiep je bijvoorbeeld eens in het belang van een goede nachtrust, ontdek welk slaaptype jij bent of lees meer over het nut van rust, reinheid en regelmaatVergeet ons niet te volgen! XOXO, Hella