De self-care tips: rust, reinheid en regelmaat

Is het ouderwets? Ja, zeker. Maar zoals bij veel ouderwetse dingen wel zeer succesvol. Tegenwoordig wordt het ook wel ‘self-care’ genoemd, daarvoor noemden we het ‘me-time’ en vroeger was het gewoon ‘goed voor jezelf zorgen’. Tijden veranderen, benamingen veranderen maar de strekking blijft hetzelfde. Nu moet je het alleen signaleren én er tijd voor vrij maken. Maar hoe herken je dat je er aan toe bent? Zonder dat je oma, moeder, tante of zus je erop aan spreekt. Hoe pas je iets eenvoudigs als rust, reinheid en regelmaat nou toe op je dagelijkse leven? Ik help je graag op weg met een aantal self-care tips.

Ja, je bent er altijd aan toe.

Het is altijd goed om te controleren of je voldoende van de drie R-en gebruikt in jouw leven. Moet het roer drastisch om? Hieronder staan een paar uitspraken opgesomd. Herken je jezelf in een of meerdere van deze noodsignalen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken.

  • “Als ik op sta, ben ik nog moe.”
  • “Mijn spullen liggen overal door mijn huis. Maar ik weet het heus wel te vinden,  hoor!”
  • “Ik prikkelbaar? Nee joh, hoe kom je daar bij?”
  • “Doe dit, doe dat… Echt iedereen moet wat van mij!”
  • “Na mijn werk blijf ik in huis en kijk ik tv. De meeste Netflix series ken ik inmiddels wel.”
  • “Sporten? Alsjeblieft niet zeg, ik ben niet gemaakt om naar de sportschool te gaan. Het is echt niets voor mij de lol is er altijd heel snel vanaf.”
  • “Ik voel gewoon dat ik niet in evenwicht ben. De ene keer voel ik mij opgejaagd en de andere keer totaal futloos.”
  • “Als er een virusje heerst, ben ik altijd snel de sjaak.”
  • “Ik zoek energie. Er is echt niks waar ik energie van krijg.”
  • “In slaap komen gaat niet zo makkelijk. Mijn hoofd zit nog vol met gedachten.”

Ja, kom maar op met die self-care tips.

Rust

Kom erachter wat voor slaper je bent. Ieder mens heeft andere slaapbehoeften. De Amerikaanse slaapdokter Dr. Michael Breus heeft hier een geweldige test voor (wel in het Engels) en geeft je een aantal fantastische handvatten. Je komt erachter welke van de vier type slapers je bent: een wolf, beer, dolfijn of leeuw. Daarnaast krijg je tips over wat jou helpt om hier het beste mee om te gaan.
Ik wil weten wat voor type ik ben.

Gemiddeld heeft een mens 7,5 uur slaap nodig. Het kan zijn dat je lichaam behoefte heeft aan 30 minuten meer of minder. Een goede nachtrust is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Ontwikkel een vast slaapritme door rond dezelfde tijd naar bed te gaan en rond dezelfde tijd op te staan. Lees meer over het belang van een goede nachtrust.

Reinheid

Hygiëne is key. Ook dat begint helemaal bij jezelf. Besteed aandacht aan de hygiëne van je lichaam en maak het voor jezelf leuk, lekker en eenvoudig. Transformeer je badkamer in een heerlijke spa met al je favoriete verzorgingsproducten. Plan zeker één keer in de week of om de week een groot onderhoud in. Vergeet niet op de achtergrond een lekker relaxed muziekje aan te zetten. We all need the time to be excellent!

Wil je voorkomen dat je een bacterie of een virus oploopt? Zorg dan dat je geregeld je handen wast overdag en doucht. En verzorg jezelf. Dat is fijn voor jou als persoon en een ander. Dit geldt natuurlijk ook voor je huis. Plan op een vast moment in de week het standaard schoonmaakwerk in (of delegeer 😉). Wanneer je extra energie hebt, maak je één ruimte grondig schoon. De handigste tip ooit is: maak schoon in een opeenvolgende volgorde. Zo heb je maar één keer de gieter of de stofzuiger in de hand. Heb je er geld voor over? Dan kan een goede schoonmaakhulp jou en misschien je gezin echt tijd besparen. Natuurlijk kan het opruimen van je huis niet uitblijven. Zorg dat alles een vaste plek in huis krijgt en per onderwerp bij elkaar te vinden is.
Geef mij die handige tips van opruim-queen Marie Kondo.

Regelmaat

Plan! Echt, ga meer plannen. Dat betekent niet dat je geen ruimte meer hebt voor spontane afspraken of om gewoon de boel de boel te laten. Nee, je gaat beter met je kostbare tijd om. Je redt het niet alleen met een enorme takenlijst die je constant blijft achtervolgen. Door doelen te stellen en realistisch te plannen, kan je trots terug kijken op de afgelopen week en met plezier toewerken naar de komende week.

Creëer je eigen balans door een dagelijks en wekelijks ritme van leven, in- on ontspannen en slapen. Ja, daar hoort een uitschieter als een drankje met vrienden, een avondje uit of een dagje bank hangen als uitzondering gewoon bij.

Let op! Heb je depressieve gedachten? Ga dan altijd eerst naar je huisarts en schakel de hulp van je vrienden en familie in.
Wil je zelf ervaren wat kickboks coaching mentaal en fysiek voor je kan betekenen? Schrijf je dan in voor een groepsles. Als actieve champ krijg je naast super energieke trainingen ook persoonlijke opdrachten en tips op onze besloten Instagram pagina. Wil je in je eigen tijd aan jezelf werken? Bekijk dan ons cursus aanbod. In onze blog geven we je graag nog meer leuke self-care tips.

Vergeet ons niet te volgen! XOXO, Hella