Rug- en nekklachten door thuiswerken

In tijden van corona werken we massaal al maandenlang thuis. We worden bestookt met tips om thuis actief te blijven en de reminder om maximaal 2 uur achter elkaar achter je laptop zitten vliegt ons om de oren. We weten het allemaal. Maar wat voor praktische tips om rug- en nekklachten door thuiswerken te voorkomen werken nou eigenlijk echt?

Ergonomisch? Not so much

Als thuiswerker zul je inmiddels een eigen thuiswerkplek hebben gecreëerd, of misschien werk je nog steeds aan de keukentafel. Maar eerlijk is eerlijk, urenlang achter je laptop zitten op jouw eigen gemaakte werkplek is niet zo’n pretje voor je fysieke gesteldheid. Al helemaal niet op lange termijn. En of jouw werkplek zo ergonomisch is als je werkplek op kantoor, is maar de vraag…

Voorkomen is beter dan genezen

Bij rug- en nekklachten door thuiswerken geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je verzameld waarmee je lichamelijke klachten zo veel mogelijk voorkomt.

 • Strek die beentjes
  Als je urenlang achter je geïmproviseerde werkplek aan het werk bent, verkrampt je lichaam op een gegeven moment. Een logisch gevolg daarvan zijn nek- en rugklachten. Om dat te voorkomen, moet je zorgen dat je lichaam in beweging blijft. Loop om het uur even een klein rondje door het huis, loop rond terwijl je belt, doe een paar rek- en strekoefeningen of werk (indien mogelijk) een paar minuten staand. Hoe recht je ook denkt te zitten hoe overdreven het ook klinkt, je zult zien dat je minder last krijgt van klachten na een dag hard werken.

 • Zet je laptop op ooghoogte
  Op je werkplek heb je vaak een verstelbaar bureau en/of stoel. Doordat je daarmee alles zo ergonomisch mogelijk op elkaar afgesteld hebt, voorkom je dat je lichaam een onnatuurlijke houding aan gaat nemen. Als tip wil ik je daarom meegeven om je laptop verhogen of om een laptopstandaard te gebruiken, en dus ook om een aparte muis en toetsenbord. Hiermee kun je er namelijk voor zorgen dat je werkt en kijkt op ooghoogte, voorkom je een langdurig verkeerde houding. Dit soort kleine aanpassingen kunnen rug- en nekklachten door thuiswerken al voor een groot deel voorkomen!

 • Las mini breaks in
  Naast het voldoende bewegen tijdens je werk is het ook belangrijk om voor je mentale gesteldheid af en toe een mini break in te lassen. Zorg ervoor dat je in ieder geval voor dat je elke 30 tot 60 minuten een echte break neemt van je laptop. Rol je schouders en strek je nek; veel bewegen en strekken is gunstig voor jouw lijf. Daarmee zorg je namelijk voor een betere doorbloeding en voorkom je dat je spieren en gewrichten stijfjes worden. So, let’s stretch it baby!

 • Get some plants
  Say yes to the plant! Planten in jouw werkruimte of woonkamer zorgen niet alleen voor een hogere luchtvochtigheid, maar dragen ook bij aan een positievere gemoedstoestand én leiden tot meer tevredenheid over het werk dat jij aflevert. Indirect zorgen planten dus voor minder stress, iets wat vrijwel direct voelbaar is in je lijf.

 • Drink genoeg water
  Als je liters water (2 á 3 liter) per dag drinkt, houdt dat in dat je zo ongeveer ieder uur naar de keuken loopt voor een glas water. Nog leuker: als je zo veel drinkt, moet je logischerwijs vaak naar het toilet. En laat die twee momenten nou nét die mini breaks zijn die je na een uurtje nodig hebt 😉. Handig!

 • Zorg voor een rustige werkplek
  Door te werken in een andere, rustige ruimte dan waarin je ‘leeft’, creëer je rust waardoor je effectiever en geconcentreerder kan werken. En wanneer je het gevoel hebt effectief te zijn (geweest), gun je jezelf sneller een mini break.

And last but not least: blijf sporten

We zitten meer stil dan ooit tevoren. De allerbelangrijkste tip om rug- en nekklachten door thuiswerken te voorkomen is dan ook om te blijven bewegen. Maar hoe dan, hoor ik je denken… De sportscholen zijn nog steeds gesloten en het wandelen ben je inmiddels ook wel zat.

#coachmefit

Ons #coachmefit programma kan wellicht een uitkomst bieden voor je. Hierbij gaan we actief aan de slag met jouw doelen en ontvang je van ons een trainingsprogramma op maat van 6 weken lang. Gedurende deze 6 weken coachen we jou intensief op afstand en ontvang je tips en tricks om lekkerder in je vel te zitten. Je leert niet alleen je doelen te stellen maar ook er stapsgewijs efficiënt er aan te werken. Binnen de kortste keer ben jij fitter dan daarvoor.

Personal training

En ondanks het feit dat onze groepslessen binnen nog niet gegeven mogen worden, bieden wij wél privé coaching aan. Tijdens onze privé coaching leer je in fases kickboksen en werken we gericht aan jouw persoonlijke doel(en). We werken naast technieken aan jouw algehele fitheid oftewel uithoudingsvermogen; kracht, snelheid, beweeglijkheid en coördinatie. Kickboks technieken en fitness oefeningen wisselen we met elkaar af. Maar wel alles afgestemd op jouw lichaam en kickboks ervaring.

Het zijn challenging times, we know. Maar ladies, laat je absoluut niet tegenhouden om goed voor jezelf te zorgen. Wil jij actief werken aan een lekkerder vel maar weet je niet waar je moet beginnen? Het #coachmefit programma helpt je fitter worden op een leuke manier die goed vol te houden is. Laat mij je hierbij helpen en ervaar zelf wat coaching op afstand voor jou kan betekenen. Lees alle informatie over het #coachmefit programma. Boek je liever sneller vooruitgang of wil jij de geleden schade van afgelopen maanden in rap tempo inhalen? Dan ben je wellicht geïnteresseerd in onze privé coaching. Lees alles over privé coaching.

Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook! XOXO, Hella